SV

”Det gäller att ha koll på riskfaktorerna för att fortsätta ha ett kul och aktivt liv.”

Ingemar Albertsson, 73 år, Vintagemannen

Vintageparet har full koll på mode och hälsa

Det gäller att ha koll oavsett om det gäller kläder eller sin hälsa, poängterar Ingemar Albertsson, Vintagemannen. Tillsammans med sin fru har han 80 000 följare på Instagram. På Instagram bjuder paret på underhållande och korta inlägg med tips på allt från val av rätt stråhatt för sommaren till just för tillfället, matlagning a la 70-tal. Ta en titt på filmerna som visar vikten av att ha koll, för att kunna fortsätta skapa minnen och göra det man älskar.

Rätt puls för ett aktivt liv

Träning och hälsa är viktiga ingredienser i vardagen. Ingemar tränar regelbundet och kollar vikten systematiskt, så den inte drar iväg. På samma sätt kollar han pulsen varje morgon. ”Ibland hoppar den över ett slag. Det tänker jag prata med min läkare om.” Det gäller att ha koll på riskfaktorer inte minst för att upptäcka förmaksflimmer. Vintageparet vill fortsätta leva ett aktivt liv. Då måste hjärtat slå som det ska.

Mat och elegant mode från 70-talet

Vintagemannen är inte intresserad av gamla kläder. Vintage handlar inte om nostalgi, snarare om att välja plagg som tillför och kompletterar – och som gör det där lilla extra till klädseln. Det gäller att välja det som är hållbart, på sikt. Ingemars fru vill inte heller dra på sig övervikt eller hjärtproblem, hon vill vara aktiv och leva länge med Ingemar.

Att leva ett långt och aktivt liv

På 80-talet, var Ingemar fåfäng med dyra märkeskläder. Ändå var det aldrig någon som gav honom en komplimang. Men 2011 började Ingemars intresse för mode second hand. Idag blir han stannad på gatan och uppmärksammad. Förmaksflimmer drabbar 20% av alla över 75 år. Upp till 30% av alla med förmaksflimmer har inga symtom. Många får sin diagnos av en slump. Är du över 65 år och har högt blodtryck eller diabetes är det extra viktigt att ha koll på pulsen.

Fler färgstarka personligheter med pulshöjande minnen

Lady Silver

”Jag trodde det var åldern som gjorde att jag kände mig lite flåsig. Inte att det var hjärtat.” 
Anita Looström, 86 år, Lady Silver.

Läs mer

Såhär känner du pulsen:

  • Vänd upp handen med handflatan uppåt.
  • Tryck lätt med pek- och långfinger på handleden, precis nedanför tummen. Där sitter pulsådern.
  • Räkna slagen under 30 sekunder, var uppmärksam på om hjärtat slår i otakt.
  • Skriv ner datum, tid och antal slag.
  • Gör du det två gånger om dagen, i två veckor, kan du upptäcka om du har en oregelbunden puls.

Har du oregelbunden puls?
Kontakta din vårdcentral.

Om du upptäcker en oregelbunden puls kan du vara i riskzonen för förmaksflimmer. Då ska du kontakta din vårdcentral och boka tid med en läkare för att göra fler tester.

Hitta min vårdcentral